LESSEBO HANDPAPPERSBRUK

NYHETER

2022-08-10

Rösten inom mig - Karolina Bengtsson

Karolina Bengtsson, sopran, tilldelades i år Region Kronobergs Arbetsstipendium med motiveringen: Med en enormt vacker och klar röst är sopranen Karolina Bengtsson en av Sveriges mest lovande stjärnor på operascenen...”. I den här konserten får vi höra Karolina framföra verk av flera olika kompositörer som exempelvis Händel, Mozart, Haydn, Verdi, Puccini och Poulenc.  

Hon ackompanjeras av Thomas Rudberg som flera gånger har prisats av Kungliga Musikaliska Akademin. 

Konserten genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Datum: 2022-08-10
Tid: kl 19:00 - 20:30
Plats: Lessebo Handpappersbruk
Pris: 295 kr
Serviceavgift tillkommer.

Biljetter köps via Biljettkiosken.
Ev kvarvarande biljetter går att köpa i dörren.

Klicka här för biljetter!

2022-09-03

Sånger av Paul McCartney och lite Beatles

 

Paul McCartney! den evigt unge! 

Gullpojke i Beatles som efter dess splittring 1970 släppt minst 19 soloalbum. Dessutom ett tiotal med Wings samt några mer hemliga skivor under pseudonym. McCartney är utsedd till musikhistoriens mest framgångsrike låtskrivare av Guiness rekordbok, delvis grundat på samarbetet med John Lennon. 

Om artisterna 
Tore Sunesson, född och uppvuxen i Västra Torsås, började sin musikaliska bana i musikskolan i Alvesta kommun och på musiktillägget på gymnasiet i Växjö. Sedan bar det av till Göteborg för utbildning på musikhögskolan. 

Tore har som sångare i Vokalkvartetten VOX turnerat i Sverige och Europa under över tjugo års tid. Han har sjungit nyskriven opera i Frankrike, Sånger från stormaktstidens ”tioitopplista” i Polen, Attackopera på kommunfullmäktige i Mellerud, viscabaret i Nybro. Han är solist i diverse oratorier runtom i kyrkor i Västsverige och sjunger visor och populärmusik. Tore är också pianist och skriver egna låtar. Som körledare har han dirigerat konserter tillsammans med Ola Magnell, Anna-Lotta Larsson med flera. 

Nu är det dock dags att återvända till ungdomens musikaliska rötter och framföra ett program med sånger av Paul McCartney. 
Tillsammans med sina barn Elias och Johanna Holmberg, på gitarr respektive viola kommer Tore att sjunga ett knippe av McCartneys mest finstämda och innerliga sånger. Från Beatlestiden sånger som Blackbird och Eleanor Rigby och från soloalbumen Jenny Wren, Teddy boy och hyllningssången till John Lennon, Here today. 

-"Jag har gått igenom i princip hela låtkatalogen på hundratals sånger och omsorgsfullt valt ut de som passar mig och mina medmusikanter bäst. En del sånger kanske inte är så kända men en och annan hitlåt finns med. Den här gången blir det mest gitarrbaserade låtar åt det lugnare hållet. Nästa gång får det bli mera rock’n’roll", säger Tore. 

Bra att veta 
Föreställningen börjar kl 18:00 i Lessebo Handpappersbruk men redan kl 16:00 går det att avnjuta lite enklare förtäring i form av toast och dryck.
Biljetter köps via Biljettkiosken och kostar 195 SEK.
Vid köp i dörren kostar biljetterna 245 SEK. 

Klicka här för biljetter! 

2022-09-12

Boken som konstnärligt objekt - Monica Langwe

Fortbildning för konstnärer!!!

Boken som konstnärligt objekt
Att erövra hantverkets språk i din egen konstnärliga praktik

Är du intresserad av att ta med dig dina kunskaper inom hantverk/konst och utmana dig själv att tänka nytt? I denna kurs fördjupar vi oss i hantverket och dess språklighet i ett mer konstnärligt kontext. 

Vi leker med bokformatet som mekaniskt objekt och reflekterar över på vilken roll våra händers kunnande och erfarenhet spelar i vårt arbete. Vi spårar metoder, material och drivkrafter som vi kan koppla till våra egna processer. 

Vi bygger oss en kunskapsbank - ett slags referensbibliotek av tekniska bok- och pappersstrukturer som kommer att utgöra beståndsdelarna i vårt nya hantverksbaserade språk. Utifrån din egna konstnärliga praktik använder vi så våra nyvunna kunskaper när vi tar fram en unik dummy.

Kursen är ett samarbete mellan Lessebo handpappersbruk och Langwe.

Kursbeskrivning

Kursen är uppdelad i två delar, varje kurs är fem dagar. Möjlighet finns att delta endast i kurs I.
För att gå kurs II måste du ha gått kurs I. Under första tillfället tillverkar vi olika modeller som sammantaget som kommer att utgöra en bred teknisk och idémässig plattform. Vi för ett resonemang om hantverkets betydelse i en konstnärlig praktik.

Vid andra tillfället lär oss använda vårt nya hantverksmässiga språk i en process. Utifrån den egna praktiken resonerar vi kring och försöker ringa ert egna uttryck och hur vi når dit med hjälp av olika tekniska lösningar och material.

Tid finns mellan kurserna för eftertanke och individuellt experimenterande. Efter kursens slut har varje deltagare en egenhändigt gjord dummy som går att skala upp. Varje deltagare har också tagit del av de övrigas processer vilket mångfaldigar kunskapsområdet.

Handledare är Monica Langwe som har sina rötter i Siljansbygdens hantverkstradition. Hon har flera års erfarenhet av att undervisa i bokhantverk på konsthögskolor, konstskolor, folkhögskolor och hos föreningar.

Monica intresserar sig för bokbinderiet i ett konstnärligt kontext. Efter att ha undervisat i Kreativt bokbinderi/Artist´s Books en tid håller har hon nu utvecklat en kurs som ger deltagarna
redskapen för att kunna använda sitt hantverk på ett mer innovativt sätt.

Plats:  Lessebo handpappersbruk
KURS I: 12-16 september och 17-21 oktober  2022
KURS II: 14-18 november 2022
Antal deltagare:  max 12

Kostnad per kurs: 10 200 kronor
i priset ingår Monicas handledning, material, fem luncher, fika 2 ggr per dag, moms. 
Förkunskaper: erfarenhet av att arbeta i konstnärliga processer

Den som väljer att gå både kurs I och II får kurs II till halva priset, 5 100 kr inkl. moms

Vi samverkar med boendeanläggningar i närheten för den som vill ha tips på logi.

Klicka här för anmälan/kontakt

Berättarvandring

Barnmorskan, fru Anderberg, tar dig med på en berättarvandring förbi några av husen vid Lessebo Handpappersbruk. Vi börjar vid Handpappersbruket och fortsätter sen in i trädgården till Herrgården, där bl.a. bergsrådet och hans hustru bodde, Johan och Katarina Aschan. Vi fortsätter ner till Smedsraden, där de gamla smedsbostäderna ligger, tittar på den unika midsommarstången som står på Intaget samt musikpaviljongen. Sen går vi över bron förbi den gamla tvättstugan. Vi passerar lindarna, klockstapeln, magasinet där lumpen förvarades och kommer tillbaka till handpappersbruket. 

Medverkande 
Vibeke Hyltén-Cavallius. 

Bra att veta 
Tidsåtgång. 45 min – 60 minuter 

Pris: 
150 kr per person för vuxna (serviceavgift hos Biljettkiosken tillkommer) 
75 kr för barn från 7 år och under 18 år (serviceavgift tillkommer) 
0 kr för barn under 7 år 
400 kr för familj med max 2 vuxna och 3 barn mellan 7 och 18 år. 

 

Datum: 13/7, 6/8, 17/8, 7/9, 17/9

 

Evenemanget genomförs i Lessebo Handpappersbruk och biljett går att köpa här

2022-08-27

Matilda Flodmark

ARTIST IN RESIDENCE

Bildningsbruket AB har beviljats stöd från Kulturrådet för att ta emot Artist in Residence på Lessebo Handpappersbruk. 9 maj kommer Matilda Flodmark i en vecka. Hon är grafisk formgivare som även arbetar konstnärligt utforskande av olika former av grafiska tekniker och bok-hantverk. Matilda arbetar också skrivande och undersökande om visuell kultur tillsammans med grafiska formgivarna Sara Kaaman och Maryam Fanni i gruppen MMS.

 

2022-08-15

Gör ditt eget papper

Kom och gå en workshop i papperstillverkning med någon av våra medarbetare Anette, Lisbeth eller Mia.


I kursen ingår allt material och en fika.

Vi tar max emot 6 personer per tillfälle och kursen kostar 750 kronor per person.

 

Är du intresserad skicka en förfrågan via länken nedan.

Varmt välkommen!

 

Klicka här för anmälan/kontakt

 

2022-11-23

Happy Heartaches

Sentimalt. Banalt. Och alldeles underbart. 

Så beskriver sträng- & sångkvartetten Happy Heartaches sin genre bluegrass. 

Det är både fartfyllt och känsligt. Med harmonisk stämsång och skickliga musiker levereras texter om det allmänmänskliga: kärlek, sorg, längtan, livet och döden. Häng med på en tur till USA:s musikaliska rötter. 

Bra att veta 
Föreställningen börjar kl 19:00 i Lessebo Handpappersbruk men redan kl 17:00 går det att avnjuta lite enklare förtäring i form av toast och dryck.
Biljetter köps via Biljettkiosken och kostar 195 SEK.
Vid köp i dörren kostar biljetterna 245 SEK.

Klicka här för biljetter!

Gestaltade visningar

Våra populära gestaltade visningar där du får bekanta dig med personer från brukets historia, återkommer på söndagar i juli och augusti. 

Gör din egen bok-bokbinderi

I den här workshopen får du under några timmar lära dig grunderna i konsten att binda din egen bok med hjälp av nål, tråd, papper och andra material.