LESSEBO HANDPAPPERSBRUK

NYHETER

2022-05-09

Matilda Flodmark

ARTIST IN RESIDENCE

Bildningsbruket AB har beviljats stöd från Kulturrådet för att ta emot Artist in Residence på Lessebo Handpappersbruk. 9 maj kommer Matilda Flodmark i en vecka. Hon är grafisk formgivare som även arbetar konstnärligt utforskande av olika former av grafiska tekniker och bok-hantverk. Matilda arbetar också skrivande och undersökande om visuell kultur tillsammans med grafiska formgivarna Sara Kaaman och Maryam Fanni i gruppen MMS.

 

2022-08-06

Karin Rudefelt / DrBlues

Karin Rudefelt / DrBlues & Friends bjuder på en helkväll. 

En helkväll med välkända pärlor såväl som mer okända alster ur Peps blueskatalog
(Falsk matematik, Himlen gråter, Min trollmoj funkar, Samma snea lea blues m.fl.). 

Peps och hans musikskatt har alltid varit en stor förebild och inspirationskälla. Med stor ödmjukhet och respekt tolkar dom hans mest älskade blueslåtar i egen tappning. 

Medverkande 
Tobias Magnusson drums (bl.a. Doctor Blues, Blues Hall of Fame) 
Pärra Andersson bass (bl.a. Peps, Totta Näslund, Jan Gerfast Band, Bluesblocket, Doctor Blues) 
Karin Rudefelt vocal (bl.a. Doctor Blues, Blues Hall of Fame) 
Jesper Wihlborg guitar (bl.a. Eva Eastwood, John Holm, Fancy Dan) 
Lennart DrBlues Olofsson guitar vocal (bl.a. Doctor Blues, Erja Lyyttinen, Mick Sherlock CAN, Brian Kramer, Pierre Swärd och Clas Yngström på album, Blues Ambassadoors, Blues Hall of Fame) 
Henrik Lundström keyboard 

Även speciellt inbjudna gästartister kan dyka upp… 

Bra att veta 
Föreställningen börjar kl 19:00 i Lessebo Handpappersbruk men redan kl 17:00 går det att avnjuta lite enklare förtäring i form av toast och dryck.
Biljetter köps via Biljettkiosken och kostar 195 SEK.
Vid köp i dörren kostar biljetterna 245 SEK.

Klicka här för biljetter!

Boken som konstform, Monica Langwe

Boken som konstform
2 veckors kurs på hög konstnärlig nivå
Datum: genomförs hösten 2022
Plats: Lessebo Handpappersbruk
Det här är en kurs i bokbinderi som inte i första hand fokuserar på tekniker och metoder utan på processerna innan dess.
Kursledaren Monica Langwe är bokbindare och konstnär med lång erfarenhet. Hon har sin ateljé i Mora och kommer till Lessebo Handpappersbruk i vår med denna unika utbildning.
Genom att fokusera mer på processerna, det som händer före det färdiga resultatet, kan vi hitta källor till inspiration, frigöra oss från gängse mönster och hitta nya vägar vidare.
Den här kursen bygger både på ett fysiskt, sinnligt men också ett mentalt utforskande av såväl boken som oss själva.
 
I kursen ingår:
Föredrag dag 1  ”Boken som konstform – att använda hantverkets språk i konstnärlig praktik”
Arbetsbeskrivningar (arbetsbok)
Verktyg att låna under kursen
Inköpslista till leverantörer
Möjlighet att köpa extra material (2:a veckan) 
Tillgång till kursledarens  bibliotek (2:a veckan) 
En arbetsplats på Lessebo Handpappersbruk under de två kursveckorna
Förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika under kursveckorna

Vi samverkar med boendeanläggningar i närheten för den som vill ha tips på logi.

Klicka här för anmälan/kontakt

2022-09-03

Sånger av Paul McCartney och lite Beatles

 

Paul McCartney! den evigt unge! 

Gullpojke i Beatles som efter dess splittring 1970 släppt minst 19 soloalbum. Dessutom ett tiotal med Wings samt några mer hemliga skivor under pseudonym. McCartney är utsedd till musikhistoriens mest framgångsrike låtskrivare av Guiness rekordbok, delvis grundat på samarbetet med John Lennon. 

Om artisterna 
Tore Sunesson, född och uppvuxen i Västra Torsås, började sin musikaliska bana i musikskolan i Alvesta kommun och på musiktillägget på gymnasiet i Växjö. Sedan bar det av till Göteborg för utbildning på musikhögskolan. 

Tore har som sångare i Vokalkvartetten VOX turnerat i Sverige och Europa under över tjugo års tid. Han har sjungit nyskriven opera i Frankrike, Sånger från stormaktstidens ”tioitopplista” i Polen, Attackopera på kommunfullmäktige i Mellerud, viscabaret i Nybro. Han är solist i diverse oratorier runtom i kyrkor i Västsverige och sjunger visor och populärmusik. Tore är också pianist och skriver egna låtar. Som körledare har han dirigerat konserter tillsammans med Ola Magnell, Anna-Lotta Larsson med flera. 

Nu är det dock dags att återvända till ungdomens musikaliska rötter och framföra ett program med sånger av Paul McCartney. 
Tillsammans med sina barn Elias och Johanna Holmberg, på gitarr respektive viola kommer Tore att sjunga ett knippe av McCartneys mest finstämda och innerliga sånger. Från Beatlestiden sånger som Blackbird och Eleanor Rigby och från soloalbumen Jenny Wren, Teddy boy och hyllningssången till John Lennon, Here today. 

-"Jag har gått igenom i princip hela låtkatalogen på hundratals sånger och omsorgsfullt valt ut de som passar mig och mina medmusikanter bäst. En del sånger kanske inte är så kända men en och annan hitlåt finns med. Den här gången blir det mest gitarrbaserade låtar åt det lugnare hållet. Nästa gång får det bli mera rock’n’roll", säger Tore. 

Bra att veta 
Föreställningen börjar kl 18:00 i Lessebo Handpappersbruk men redan kl 16:00 går det att avnjuta lite enklare förtäring i form av toast och dryck.
Biljetter köps via Biljettkiosken och kostar 195 SEK.
Vid köp i dörren kostar biljetterna 245 SEK. 

Klicka här för biljetter! 

2022-11-23

Happy Heartaches

Sentimalt. Banalt. Och alldeles underbart. 

Så beskriver sträng- & sångkvartetten Happy Heartaches sin genre bluegrass. 

Det är både fartfyllt och känsligt. Med harmonisk stämsång och skickliga musiker levereras texter om det allmänmänskliga: kärlek, sorg, längtan, livet och döden. Häng med på en tur till USA:s musikaliska rötter. 

Bra att veta 
Föreställningen börjar kl 19:00 i Lessebo Handpappersbruk men redan kl 17:00 går det att avnjuta lite enklare förtäring i form av toast och dryck.
Biljetter köps via Biljettkiosken och kostar 195 SEK.
Vid köp i dörren kostar biljetterna 245 SEK.

Klicka här för biljetter!

Gestaltade visningar

Våra populära gestaltade visningar där du får bekanta dig med personer från brukets historia, återkommer på söndagar i juli och augusti. 

Gör din egen bok-bokbinderi

I den här workshopen får du under några timmar lära dig grunderna i konsten att binda din egen bok med hjälp av nål, tråd, papper och andra material.

Gör ditt eget papper

 

Kom och gå en workshop med någon av våra medarbetare Anette, Lisbeth eller Mia. Här får du både mala i en holländare, forma och guska på traditionellt vis. 

Berättarvandring

Följ med vår berättare Vibeke Hyltén-Cavallius på en spännande promenad ibarnmorskans fotspår. En rundtur med fokus på kvinnornas historia i bruksorten.